Η αντλία ινσουλίνης και πώς βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Η αντλία ινσουλίνης και πώς βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής
Alt
on 29 Apr 2017 10:50 AM
  • Σακχαρώδης Διαβήτης

Γράφει η Εύα Κωνσταντάκη MSc. PhD. 
Εξειδικευμένη Νοσηλεύτρια- Εκπαιδεύτρια Σακχαρώδη Διαβήτη

Η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής συντελεί στην αναγνώριση προβλημάτων, στον καθορισμό προτεραιοτήτων, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας με το παιδί και την οικογένεια, καθώς και στην ανταπόκριση στη θεραπεία ενός χρόνιου νοσήματος.  

Οι αυξημένες απαιτήσεις της θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι, συχνά διαταράσσουν τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και απαιτούν την υιοθέτηση συμπεριφορών, οι οποίες είναι επικεντρωμένες στην ορθή διαχείριση της νόσου τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους (1,2) 

Η συνεχής υποδόρια έγχυση ινσουλίνης με αντλία (CSII- Continuous Subcutaneous Insulin Infusion) ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια περίπου. Η εφαρμογή της στην αντιμετώπιση της νόσου του νεανικού διαβήτη έχει καθιερωθεί διεθνώς καθώς προσομοιάζει σημαντικά το φυσιολογικό πρότυπο βασικής και προγευματικής έκκρισης ινσουλίνης που συμβαίνει φυσιολογικά, γεγονός που αποτελεί τη βάση μιας επιτυχούς γλυκαιμικής ρύθμισης και προσδίδει μεγάλη ευκολία στην καθημερινή διαχείριση του νοσήματος.

Συγκριτικές μελέτες, έχουν αποδείξει ότι η εφαρμογή της αντλίας, σε σχέση με την εντατικοποιημένη θεραπεία, προέχει σε αποτελεσματικότητα τόσο στην καλύτερη ρύθμιση, όσο και στην μείωση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων. Η αποτελεσματικότητα της αντλίας ινσουλίνης έχει αποδειχτεί επίσης στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C). 

Η σημασία της, γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένη στα παιδιά έως 5 ετών, όπου οι καθημερινές διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα είναι ευρύτατες λόγω της μεταβαλλόμενης σωματικής δραστηριότητας, των λοιμώξεων και των απρόβλεπτων διατροφικών συνηθειών. Και φυσικά δεν πρέπει να λησμονείται ότι η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης πλεονεκτεί, ως εναλλακτική επιλογή στη χορήγηση μικρών δόσεων ινσουλίνης και την πρόληψη βαρέων υπογλυκαιμικών επεισοδίων, τα οποία στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι συχνά. (3)

Στην έναρξη θεραπείας με CSII απαιτείται εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και συνεχούς ανατροφοδότησης από τη διαβητολογική ομάδα. (4,5)  Ο εξειδικευμένος νοσηλευτής του διαβήτη, ως εκπαιδευτής αναλαμβάνει να παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες στο παιδί και την οικογένειά του, για θέματα που αφορούν τη νόσο, ανατροφοδοτώντας συνεχώς τυχόν ελλείμματα  γνώσης καθώς η εκπαίδευση ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί το κλειδί στη φροντίδα της ασθένειας και συνθέτει την αυτοδιαχείριση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα. (6)   

References

1. Μπαρτσόκας Χ. Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά. «Διαβήτης. Η γνώση δίνει ζωή». Εκδόσεις Πιτσιλίδης ΑΕ, Αθήνα 2004,63-66

2. Μπαρτσόκας Χ. Ο Διαβήτης στα Παιδιά και τους Εφήβους. Σακχαρώδης Διαβήτης-Θεωρία και Πράξη. Εκδόσεις Επτάλοφος, Αθήνα 1995,158-168.

3. Jakisch BI, et al. Comparison of CSII and MDI in type 1 diabetes: a multicentre matched-pair cohort analysis over 3 years. Diabet Med 2008, 25:80-85..

4. Consensus Statement: Use of Insulin pump therapy in pediatric age group. Diabetes Care 2007, 30:1653-1660.

5.  Jakisch BI, et al. Comparison of CSII and MDI in type 1 diabetes: a multicentre matched-pair cohort analysis over 3 years. Diabet Med 2008, 25:80-85..

6.  Swift Ed PGF. Publ Medforum . Τhe management of type 1 diabetes in children and adolescents. ISPAD Consensus Guidelines 2000. Zeist, Netherlands