Alt
on 21 Jan 2017 1:52 PM
  • Wellbeing

Γράφει η Φιλία Δημητριάδη, MD FAAP
Παιδοενδοκρινολόγος-Παιδοδιαβητολόγος

Τόσο η παχυσαρκία όσο και οι διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εφηβείας παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε διεθνές επίπεδο.
Σε μία προσπάθεια ενημέρωσης σας, διαβάστε την επίσημη γραμμή καθοδήγησης της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP- American Academy of Pediatrics) που δημοσιεύθηκε με σκοπό την πληροφόρηση των εφήβων και των οικογενειών τους.

Μετά από μακροχρόνιες μελέτες στο συγκεκριμένο αντικείμενο, οι οδηγίες πρόληψης των διατροφικών διαταραχών που απευθύνονται στον πυρήνα της οικογένειας συνοψίζονται ως εξής:

1. Αποθαρρύνετε τις δίαιτες, την αποφυγή γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη χρήση σκευασμάτων με σκοπό την απώλεια βάρους.
Υποστηρίξτε έναν καθημερινό υγιεινό τρόπο ζωής, διατροφής και άθλησης.

2. Βοηθήστε να δημιουργήσει ο έφηβος θετική εικόνα για το σώμα του.

3. Εισάγετε συχνά και μικρά γεύματα στη διατροφική ρουτίνα της οικογένειας.

4. Αποφύγετε να συζητάτε για θέματα βάρους, αντιθέτως εστιάστε τη θεματολογία σας σε νέους τρόπους να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

5. Σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εφηβείας, πρέπει να γίνει αποκλειστικά με την καθοδήγηση ειδικού και με συντηρητική προσέγγιση.

6. Είναι σημαντικό να εντοπίζονται στοιχεία ενδεικτικά bullying, να συζητιούνται και να αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια ειδικού παιδοψυχολόγου.

http://www.medscape.com/viewarticle/867745